Droom jij ook al altijd van buschauffeur worden? Dan is dit misschien het moment om werk te maken van je droom. Met deze zeven eenvoudige stappen loodsen we je naar een succesvolle carrière als buschauffeur bij de Lijn of bij een privé firma.

Stap 1: Solliciteer bij De Decker – Van Riet voor buschauffeur

Als je aan de slag wil gaan als buschauffeur is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste opportuniteiten. Deze vind je onder andere bij De Decker – Van Riet. Hier kan je solliciteren voor de functie van buschauffeur en krijg je de kans om je rijbewijs te halen.

Heb je voldoende motivatie en zin in een nieuw avontuur en ben je ouder dan 27 jaar, dan is dit de perfecte kans voor jou. Je wordt ondersteunt bij elke stap van de weg. Daarbovenop kom je ook terecht bij een familiebedrijf waar iedereen centraal staat.

Stap 2: Start met het studeren voor je theoretisch examen

Ben je eenmaal door de selectie en mag je aan de slag gaan dan is de volgende stap studeren. Om je nieuw rijbewijs voor buschauffeur (Rijbewijs-D) te behalen moet je eerst een theoretisch examen maken.

Om te studeren voor deze theoretische beproeving heb je een aantal opties. Je kan gaan voor zelfstudie, een aantal uren theorieles of een basiskwalificatie bij een erkende rijschool. Bij allemaal is het belangrijk dat je dezelfde basiskennis oppikt om je examen tot een goed einde te brengen.

Stap 3: Theoretisch examen met bewijs van vakbekwaamheid

Na het studeren komt het examen aan de beurt. Dit examen en bewijs van vakbekwaamheid bestaat uit gecombineerde oefeningen om je kennis te beproeven. 

100 Meerkeuzevragen

Het eerste deel van het examen komt in de vorm van 100 meerkeuzevragen. De helft van deze vragen gaat over het rijbewijs, de andere helft gaat over vakbekwaamheid. Bij elke meerkeuzevraag krijg je de optie tussen 2 of 3 antwoorden waar je het juiste antwoord moet kiezen. Om te slagen moet je minstens per onderdeel 40/50 halen of 80/100 in het totaal.

Casestudy proef

Het tweede onderdeel van het examen komt de casestudy proef aan de beurt. Hier krijg je 8 casestudies voorgeschoteld met op het einde 5 meerkeuzevragen. Dit komt op een totaal van 40 vragen.

In de 80 minuten dat je krijgt voor dit onderdeel beantwoord je zo veel mogelijk vragen correct. Het je een eindscore van meer dan 32/40, dan ben je geslaagd voor het tweede onderdeel van het theoretische examen.

Mondelinge proef

Tot slot is er ook nog een mondeling proef om je kennis te testen. Hier krijg je een aantal gekozen vragen en beantwoord je deze. Je krijgt wel de kans om je antwoorden schriftelijk voor te bereiden. 

Het totaal van deze proef staat op 100 punten en je hoort minstens 80 te behalen om te slagen. Slaag je hierin binnen de 60 minuten dan ben je ook voor het laatste onderdeel geslaagd.

Ben je geslaagd voor alle drie de onderdelen dan ontvang je hierna je voorlopig rijbewijs D.

Stap 4: Medische keuring

Wie met een vrachtwagen of bus wil rijden of beroepsmatig personen vervoert moet verplicht op medisch onderzoek. Dit medisch onderzoek is telkens 5 jaar geldig en stelt vast of je medisch geschikt bent om een voertuig te besturen.

Dit medisch onderzoek bestaat uit twee verschillende onderdelen. Eén onderdeel hiervan is een bezoek aan de oogarts. Hier onderga je een oogtest en ontvang je een verslag van de resultaten.

Als tweede stop moet je op onderzoek bij een erkende medische geneesheer of dienst. Hier onderga je een volledig medisch onderzoek om je te voorzien van een rijgeschiktheidsattest. 

Stap 5: Oefen je praktijk

Nu je je medisch attest en voorlopig rijbewijs op zak hebt kan je aan de slag met het oefenen van je praktijk. Hier zal je de nodige bekwaamheden leren om te slagen tijdens het praktisch examen. De minimum vereiste aan lessen is 8 uur.

Voltooi je deze lessen met glans dan krijg je hier een getuigschrift van praktijkonderricht. Met dit getuigschrift kan je verder naar de volgende stop, namelijk het praktijkexamen.

Stap 6: Leg je praktijkexamen met vakbekwaamheid af

Je praktijkexamen is de laatste beproeving waarvoor je moet slagen als je aan de slag wil als buschauffeur bij de Lijn. Ook dit onderdeel bestaat uit drie verschillende beproevingen en testen om er voor te zorgen dat je klaar bent voor de openbare weg.

Het eerste onderdeel is een proef op privéterrein. Hier zal je enkele basismanoeuvres moet uitvoeren. Hieronder kan je je verwachten aan alle voorafgaande controles van het voertuig, recht achteruit rijden, parkeren in een garage en parkeren langs een trottoir.

Als tweede onderdeel krijg je je basiskwalificatie en vakbekwaamheid. Het doel van deze test is aantonen dat je over kennis en vakkundigheid beschikt en je voertuig voldoende beheerst. Wat hier vooral centraal staat is de veiligheid en comfort van je passagiers waarborgen, lichamelijke risico’s voorkomen, noodsituaties beoordelen en criminaliteit voorkomen.

Tot slot wordt je ook getest op de openbare weg. Hier moet je minimum 90 minuten de weg op en bewijzen dat je bekwaam bent om passagiers te vervoeren op een veilige manier.

Stap 7: Ga aan de slag als buschauffeur bij de lijn

Haal je elke test en slaag je voor elk examen? Dan ben jij nu officieel een buschauffeur. Met je rijbewijs-D en vakbekwaamheid op zak kan je aan de slag als chauffeur bij de Lijn.

Laat je gidsen doorheen de weg en wordt bijgestaan met professionele hulp van collega’s en experts binnen de transportsector. Bij De Decker – Van Riet kan je rekenen op een vertrouwde omgeving waar ze je helpen bij het halen van je rijbewijs en je droom.

Solliciteer nu en wordt zelf buschauffeur

Wil jij ook graag chauffeur worden bij De Decker – Van Riet? Aarzel dan niet en solliciteer vandaag nog voor je droomjob.