De Decker van Riet
waar leeftijd van geen tel is: zowel twintigers als vijftigers zijn welkom

Een leven lang leren:
wij investeren met opleidingen

Startende buschauffeur

Omscholen transportbestuurder

Omscholen vrachtwagenbestuurder

Neem contact

Volg onze opleidingen

Beleef de job

Met de juiste attitude en vaardigheden: een klantvriendelijke houding, autonoom kunnen werken en  verantwoordelijkheidszin kan je bij ons aan de slag

Startende buschauffeur

Als startende buschauffeur is het belangrijk om een goede opleiding te volgen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Een opleiding tot buschauffeur bestaat uit een combinatie van praktijklessen en theoretische lessen.

 

Tijdens de praktijklessen leer je hoe je een bus moet besturen en hoe je veilig en efficiënt passagiers vervoert. Je krijgt ook les in het omgaan met noodsituaties en hoe je hierbij snel en adequaat handelt. Daarnaast leer je hoe je omgaat met passagiers en hoe je jezelf kunt presenteren als een professionele buschauffeur. De theoretische lessen behandelen onderwerpen zoals verkeerswetgeving, verkeersveiligheid en sociale vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld hoe je verkeersborden moet interpreteren, welke regels er gelden voor het besturen van een bus en hoe je klantgericht kunt werken. Ook worden er vaak lessen gegeven over technische aspecten van de bus, zoals het onderhoud en de werking van de verschillende systemen.

Na het volgen van de opleiding moet je een examen afleggen om je rijbewijs D te behalen, waarmee je officieel buschauffeur mag worden. Dit examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte test je kennis van verkeersregels en verkeersveiligheid. Tijdens het praktische gedeelte moet je laten zien dat je een bus veilig en efficiënt kunt besturen en dat je kunt omgaan met verschillende verkeerssituaties.

Als startende buschauffeur biedt het behalen van je rijbewijs D goede kansen op werk, omdat er in Nederland altijd vraag is naar goed opgeleide buschauffeurs. Daarnaast is het een interessant beroep voor mensen die graag onderweg zijn en graag met mensen werken.

Vrachtwagenbestuurder

Als je al ervaring hebt als vrachtwagenbestuurder en je wilt omscholen tot buschauffeur, dan kan dat een goede keuze zijn. Veel van de vaardigheden die je als vrachtwagenbestuurder hebt opgedaan, zoals kennis van verkeersregels en ervaring met het rijden van grote voertuigen, zijn namelijk ook relevant voor het besturen van een bus.

Toch zijn er ook verschillen tussen het rijden van een vrachtwagen en het rijden van een bus. Zo heb je als buschauffeur te maken met meer passagiers en een andere dynamiek op de weg. Daarom is het belangrijk om een specifieke opleiding te volgen voor buschauffeurs, waarbij je wordt bijgeschoold over de specifieke aspecten van het beroep.

Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je omgaat met passagiers en hoe je een goede gastheer of gastvrouw bent tijdens het vervoer. Ook leer je hoe je de veiligheid van de passagiers waarborgt en hoe je omgaat met noodsituaties. Daarnaast leer je over de verschillende soorten bussen en de specifieke technische aspecten van deze voertuigen.

Een goede opleiding voor buschauffeurs met ervaring als vrachtwagenbestuurder kan ook bestaan uit een aantal rijtrainingen. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je de bus veilig door bochten kunt sturen, hoe je rekening houdt met de lengte en breedte van het voertuig en hoe je kunt anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers.

Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, moet je nog wel een examen afleggen om je rijbewijs D te behalen, waarmee je officieel als buschauffeur aan de slag kunt gaan. Met je ervaring als vrachtwagenbestuurder heb je echter al een voorsprong en goede kansen op werk in de bussector.

Ervaren buschauffeur

Als ervaren buschauffeur heb je al de nodige kennis en vaardigheden opgedaan in het vakgebied. Toch kan het nog steeds nuttig zijn om jezelf bij te scholen of bij te laten scholen, bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van veranderingen in wet- en regelgeving of om je rijvaardigheid te verbeteren.

Een opleiding voor ervaren buschauffeurs kan bestaan uit verschillende modules die gericht zijn op specifieke aspecten van het vakgebied. Zo zijn er modules die zich richten op het verbeteren van rijvaardigheid, zoals rijtrainingen voor verschillende verkeerssituaties. Ook zijn er modules gericht op omgaan met agressie, communicatie met passagiers en veiligheid in noodsituaties.

Daarnaast is het mogelijk om een opleiding te volgen die gericht is op leidinggeven. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je als leidinggevende functioneert binnen een busbedrijf en hoe je omgaat met personeelsmanagement en klantrelaties.

Een andere mogelijkheid voor ervaren buschauffeurs is het volgen van cursussen gericht op duurzaamheid en energiezuinig rijden. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je brandstofverbruik kunt verminderen en hoe je bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Door jezelf bij te scholen als ervaren buschauffeur vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar kun je ook je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Veel werkgevers zijn immers op zoek naar chauffeurs die up-to-date zijn met hun kennis en vaardigheden en die in staat zijn om mee te gaan met veranderingen binnen het vakgebied.